Friday 23 October 2009

Pære til den søde tand / Pears in a sweet way :)


"Man er gammel når man begynder at sylte og den slags" ..

Ja så er jeg altså ved at blive gammel.. det er da så hyggeligt at sylte og bage osv., hvorfor skal det kun være for de 'gamle' ?? Det kommer nok også an på hvem man spørger!

Men I dag blev der altså syltet i Fårdrup, sammen med mor :D
Først måtte jeg lige ud og lege abe og klatre lidt i træer - det er altså faktisk ikke så nemt som jeg husker det :S Nedfaldspærer er ikke de bedste til at sylte, de bliver for hurtigt dårlige, og så er de også flottest uden mørke pletter.. men syltes skal der, for det er da synd at alle de lækre frugter går til spilde!!!


"You're old when you start making your own jam and preserved fruit and stuff like that" ..

In that case, I'm getting old.. there's nothing like baking, making your own jam and preserved fruit from all the fruits in the garden - you gotta use it, or it will just lay there on the ground and go to waste.. such a shame!!! Why should it only be for 'old' people?? I guess it depends on who you ask ;)

However, today was all about making some preserved pears from the big tree in the back of our garden - with me mum :D So I went climbing.. it was a lot easier when I was a kid!
You have to get the pears from the tree, cos if they have fallen to the ground' they get this soft/brown spot which isn't good when you wanna preserve them.. they wont last as long, and the brown spots doesn't look so nice ;)



Skrælle, skrælle, skrælle.
Det er utrolig så lidt der egentlig er tilbage når man er færdig.. man smider jo næsten halvdelen væk! Så lige lave en lækker syltelage som koges op, pærene puttes i, koges op igen, og skrues ned og trækker færdige. De bliver sådan lidt gennemsigtig-agtig når de er færdige..
Lagen er super nemt:

1/3 hvidvin,
2/3 vand
350 g sukker pr. liter væske
- sukker mængden justeres selvfølgelig efter hvor søde pærene er.
Er de meget søde bruges der evt 200 g.
og er de meget umodne bruges der måske 100 g ekstra .. prøv dig frem (:

Og så kan man så tilsætte alverdens smag til sin lage.. jeg lavede f.eks. nogle med vanille og nogle med rosmarin.. men man kan bruge lige hvad man vil..
Kanel, ingefær, timian, basilikum, chili, lakridsrod, likør, rødvin(istedet for hvidvin) etc. etc..

Peel, peel, peel.
It's crazy how much of the pear that just gets thrown away.. it's like almost half of it !
Then making a syrup pack which is mixed together and the pears added, then you bring it to the boil and turn down the heat. Leave them there till they're done. They get kinda glassy-see-thru like when done. The syrup pack is easy:

1/3 white wine
2/3 water
350 g. sugar per litre
- the amount of sugar may be changed depending on how sweet the pears are.
If they're very sweet, you might wanna use 200 g.
and aren't they ripe at all, you could add, say another 100 g.. you just gotta try (:

In addition to this, you can add whatever flavour you like. I made some with vanilla and some with rosemary, but you can add whatever you want, like:
Cinnamon, ginger, thyme, basil, chili, liquorice, liqueurs, red wine(instead of white) etc. etc..



Det var så det.. og de smager såååååååå godt .. Har allerede prøvesmagt dem xD
Men nu vil jeg smutte i seng.. klokken er gået hen og blevet halv 3 - om natten :P


That's that.. and they're soooooooo delicious .. I've tried them already xD
But now, I wanna go to bed.. it's getting kinda late - 2:30 am :P

-

2 comments:

Miriam said...

Mmm det ser lækkert ud. Jeg elsker syltning - gid jeg selv havde tiden til det (og kunne finde ud af det..)

Anonymous said...

Du har säkert någon behaglig åsikter och synpunkter. raindroptales.blogspot.ru ger en ny syn på ämnet.